Okunskap när upphandlingar skrivs

Notis

Att lära sig att vinna upphandlingar är inget man gör på en kafferast. Men det finns pengar att hämta om man lär sig hur.

Grundtanken med upphandlingar är vad jag har förstått att spara offentliga sektorn pengar genom att ta in anbud och ta i dom allra flesta tillfällen bästa pris. Men dom som skriver upphandlingarna har vad jag har sett och läst bristande kunskaper i det som upphandlas. Visst jag förstår att man inte kan kunna allt men det måste finnas ett sätt att utveckla det sätt som det görs idag.

En upphandling ska bl a ha en jacka med ryggtryck, brösttryck och sen namn BRODYR. Om dom som upphandlade förstår hur mycket dyrare detta är så hade dom tagit tryck på allt eller brodyr på allt. Eller så har dom gjort det så för att dom har någon som dom vill ha som har erbjudit sig att bjuda på något för att vinna upphandlingen. ”Så kan det inte vara” jo jag tror att denna värld är lika mutad som så många andra.

Den här är också ojust mot det mänskliga att fela: ”Om 0 kr anges levereras specificerad vara/tjänst utan kostand.”
Måtte ingen göra fel här!

Bilden nedan visar att en upphandling inte alltid bidrar till det bästa även om byxan skulle kunna funka lika bra för den yrkesgruppen. (du får läsa på sniskan för den vänds fel när jag laddar upp den ?!)

Bild

Idag står det …

Notis

Idag står det i tidningen om att åkeriet Bröderna Brändts går i graven. Dom har idag ett samarbete med DHL som får hård kritik i artikeln.

Det finns flera saker att fundera över gällande att DHL pressar sina priser. Ska man se det som att DHL kör med ojusta kort och pressar sina samarbetspartners för hårt Ska man tycka att åkeriet borde ha tackat nej till avtalet eller ska vi tycka att konsumenten idag eftersträvar så låga priser att företagen gör konkurs?

Jag använder själv DHL till viss del i mitt företag Skoglund Reklam så är jag en bidragande orsak till att DHL prispressar?

 

/Madeleine Böhnke